Kesäloma oli lähellä. Vielä kaksi työpäivää – ja sitten matkalle. Matkavalmistelut olivat pitkällä; matka oli varattu ja maksettu, matkalaukut oli tuuletettu, etelän lämpöön sopivat vaatteet viikattu ja kameran akku ladattu.

Johtuiko ehkä matkajännityksestä, niskaa alkoi särkeä ja oksetti. Olo ei ollut normaali, joten päätin käydä päivystyksessä. Toivoin saavani nopean avun vaivaani - jollain lääkkeellä tai lihaksia rentouttavalla aineella.

Kerroin tuntemukseni hoitajalle. Lihas-särkyä minulla oli ollut lähipäivinä myös käsivarsissa ja rintalihaksissa, joten minulta otettiin sydänfilmi, keuhkokuva ja verikokeet. Siinä tuloksia odotellessani minulta otettiin lisää verta jatkotutkimuksia varten ja jouduin jäämään yöksi seurantaan. 

Sydämessä ei ollut onneksi mitään vikaa. Vaiva oli lihaksissa. CK-arvot olivat huomattavan korkealla. Lääkäri kysyi olenko ollut maanjäristyksen kourissa kivikasojen alla puristuksessa, käyttänyt lihaksia kasvattavia kiellettyjä aineita, onko minut mahdollisesti hakattu sairaalakuntoon tai olenko ollut kauan halvaantuneena. Osan näistä luonnollisesti voi sulkea pois katsomalla kehoa. Vaikea lihasvaurio voi syntyä esimerkiksi, jos halvauksen tai voimakkaan humalatilan vuoksi liikuntakyvytön henkilö makaa pitkään samassa asennossa.

Kreatiinikinaasi (P-CK) on lihassoluissa yleinen entsyymi. Normaalitilassa kreatiniinikinaasia joutuu vähäisiä määriä vereen. Kun lihas vaurioituu, kreatiinikinaasia valuu tavallista enemmän lihassoluista vereen. Mitä suurempi vaurio, sitä enemmän CK-arvo suurenee. (terveyskirjasto.fi)

Minun tapaustani kutsutaan rabdomyolyysiksi, jonka yhteydessä CK-arvo voi nousta kymmeniin tuhansiin. Kohonneet arvoni saadaan alenemaan runsaalla nesteytyksellä. Syy sairauteen oli kuitenkin vielä epäselvä. Syyksi epäiltiin punariisiä, luontaistuotteena myytävää kolesterolia alentavaa valmistetta.

Siinä, ensimmäistä kertaa elämässäni, sairaalan pedissä maatessani, katselin tipan valuvan suoneen. Olin soittanut kotiin tilastani ja toivottanut hyvää yötä. Olin helpottunut ettei sydämessä ja munuaisissa ollut vikaa. Tapauksessani nesteytyksen tarkoitushan on suojella munuaisia entsyymin poistuessa kehostani, ja mahdollisia vaurioita olisi voinut jo tulla.

Kuuntelin sairaalan ääniä rautasängyssä maatessani. Iltakierroksella lääkäri tuli kysymään olenko tupakkamiehiä. Vastasin etten ole tupakoinut koskaan. Keuhkokuvissani näkyi pingispallon kokoinen tuumori. Maallikkona tiedustelin lisää, jolloin hän sanoi: ”Keuhkoissasi on syöpäkasvain, yllättävää että noin nuorella miehellä”.

Illan mittaan hoitajia kävi luonani vienosti hymyilemässä ja toivottamassa hyvää yötä. Ei vaan oikein nukuttanut, enkä edes pystynyt soittamaan kotiin. Myös kauan odotettu matka jää tekemättä, se vaan ei ole suurin huoli tässä vaiheessa. Kaikki ei aina käy kuvitelmien mukaan.